Thursday, May 19, 2011

Kadar tarif elektrik dijangka dinaikkan

Kenaikkan kadar tarif elektrik di negara ini dijangka akan diumumkan pada 25 Mei ini menurut akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau.

electric bill 130608Akhbar itu yang memetik sumber berkata kerajaan memilih menaikkan harga elektrik dan bukannya harga petrol RON95 kerana bimbang tindakan itu akan mencetuskan kemarahan besar-besaran rakyat. Justeru, petrol RON95 dijangka kekal buat masa ini.

Impak atau kesan kenaikkan tarif elektrik dikatakan lebih kecil berbanding kenaikkan harga petrol RON95 ke atas kerajaan, dakwa sumber dari jemaah menteri itu.

Menurut laporan itu juga kerajaan telah meluluskan kenaikkan tarif berkenaan.

Ia sepatutnya diumumkan pada Khamis lalu tetapi ditangguhkan kerana pengumuman kenaikkan harga gula juga dibuat pada minggu lalu. Tindakan tersebut dikhuatiri membangkitkan kemarahan rakyat.

sumber: http://www.malaysiakini.com/news/164528p.s: Naik petrol, naik gula, naik letrik.. mmm apalagi yang mo dikasi naik lepas ni. Kita tunggu dan lihat sajalah. Kalau naik letrik jangan la kasi naik mendadak, lepas ni office yang pakai air-cond guna kipas ja la ya heh.

No comments:

Post a Comment